Skip to main content

Регионална конференција тужилаца о сарадњи у процесуирању ратних злочина

У Београду је у периоду од 10. до 11. октобра 2022. године у организацији Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије одржана Регионална конференција тужилаца о сарадњи у процесуирању ратних злочина.

Тужилаштво за ратне злочине је иницирало одржавање ове конференције у циљу јачања регионалне сарадње, као наставак „Палићког процеса“, који је препознат од стране међународних институција као механизам којим се ојачава сарадња држава у региону у процесуирању ратних злочинa.

Ова Конференција одржана је уз велику подршку Организације за Европску безбедност и сарадњу у Републици Србији и Амбасаде СР Немачке у Републици Србији.

Конференцији су присуствовали: Главни тужилац Механизма за међунродне кривичне судове, Tужилаштво Босне и Херцеговине, тужилаштава из Федерације Босне и Херцеговине, Републике Српске и Дистрикта Брчко, Специјалног државног тужилаштва Црне Горе и Мисија Организације за Европску безбедност и сарадњу у Републици Србији, уз учешће Министра правде Републике Србије, представника Врховног касационог суда Републике Србије заменика републичког јавног тужиоца, амбасадора СР Немачке у Републици Србији, шефа Мисије ОЕБС-а у Републици Србији, представника Делегације ЕУ у Републици Србији, председника Апелационог суда у Београду, председника Вишег суда у Београду.

На Конференцији је било речи о досадашњој сарадњи између тужилаштава у региону. Разговор се односио на размену искустава, проблеме у раду као и главне кораке и правце сарадње у будућем раду.

Конкретније теме разговора односиле су се на унапређење заштите и подршке оштећенима и сведоцима и сарадњи између служби које се баве пружањем помоћи, међусобној правној помоћи у предметима ратних злочина, уступању и преузимању кривичног гоњења као и сарадње у откривању судбине несталих лица.

Договорен је наставак ове сарадње било кроз одржавање оваквих регионалних конференција, било кроз билатералне непосредне контакте тужилаштава у региону.

Изражено је жаљење што представници Државног одвјетништа Републике Хрватске као и жупанијских државних одвјетништава, због заузетости нису присуствовали овој Конференцији.

 ..

..

..