Skip to main content
Назив предмета

КТО-5/16

Број предмета

KTO-5/16

Број жртава

1

Број оптужених лица

1 оптужено лице

Ранг оптужених

припадница Петровачке бригаде ВРС - старешина у чину капетана

Датум подизања отужнице

Фаза поступка

другостепена пресуда

Трајање поступка од почетка суђења

3 године

Број испитаних сведока

19

Датум и исход првостепене пресуде

казна затвора у трајању од 5 година

Датум и исход одлуке Апелационог суда

казна затвора у трајању од 3 године

Датум и исход пресуде у поновљеном поступку

Кривично дело

Pатни злочин против ратних заробљеника из чл. 144 KЗ СРЈ

Чињенични опис

Средином јула 1992. године, након што су припадници Војске Републике Српске на подручју места Радић, општина Босанска Крупа, заробили претходно у ногу и главу рањену болничарку ББ, припадницу Кључко-санске чете при тадашњој Унско-санској оперативној групи, 5. Корпуса, Армије БиХ, и предали је припадницама ''Фронта жена-Петровац'' при Петровачкој бригади ВРС којем је старешина, у чину капетана, била оптужена АА, а коме су припадале и АБ и АВ, после чега су припаднице ''Фронта жена-Петровац'' оштећену ББ одвеле у једну долину у близини школе у месту Радић где је био окупљен већи број житеља тога места, након чега јој је оптужена АА наредила да скине сву одећу са себе и потом да тако гола пузи по земљи, услед чега је оштећена задобила бројне повреде у виду раздеротина по телу, да би јој потом наредила да сама себи ископа гробно место, притом јој стављајући грање црног трна међу ноге, да би јој у једном тренутку пришле АБ и АВ и тукле је лесковим штаповима по телу, све док се штапови не би сломили, а затим је оштећеној АВ ножем одсекла косу, правећи јој притом ножем знак крста на глави, а затим јој исто ножем урезала знак крста и целом дужином њених леђа, што је код оштећене изазвало обилно крварење, АБ је затим узела нож од АВ и оштећеној разрезала доњи део ува што је код оштећене изазвало још обилније крварење, а оптужена АА је затим оштећеној ББ наредила да пева српске песме и да се клања, стављајући јој притом уз помоћ чизме главу у говеђу балегу и тукући је лопатом по задњици.
б) учешће у убиству
Након тога су оптужена АА, АБ и АВ, оштећену одвеле у другу долину 70 метара удаљену од наведене, где се у друштву са њима налазио и тада млађи малолетник АГ рођен ...... године, па када су тамо сви заједно стигли, оштећеној су наредили да поново себи копа гробно место, али с обзиром да оштећена услед преживљеног мучења за то више није имала снаге копање рупе је завршио мал. АГ, након чега је оштећеној наредио да легне на леђа у већ ископану рупу, што је она и учинила, да би јој потом АГ из ватреног оружја - аутоматске пушке, у предео груди и стомака испалио између 5 и 7 метака услед чега је, од задобијених повреда, ББ на лицу места и умрла.

Процесне напомене

На основу члана 47. Закона о пружању међународне правне помоћи у кривичним стварима, Тужилаштво за ратне злочине уредио је према законима Републике Србије оптужницу Кантоналног тужилаштва Унско-санског кантона у Бихаћу број Т01 0 КТРЗ 0019641 14 од 29.06.2015. године.