Skip to main content
Назив предмета

Сански Мост

Број предмета

КТО 2/13

Број жртава

3

Број оптужених лица

1

Ранг оптужених

Нижи

Датум подизања отужнице

Фаза поступка

Правноснажно окончан

Трајање поступка од почетка суђења

2 године 10 месеци

Број испитаних сведока

13

Датум и исход првостепене пресуде

10. септембар 2015. године, судско веће Вишег суда у Београду огласило је окривљеног М. Г. кривим за кривично дело ратни злочин против цивилног становништва и осудило га на 10 година затвора.

Датум и исход одлуке Апелационог суда

Апелациони суд у Београду повећао је за две године казну бившем припаднику ВРС М. Г. и правоснажно га осудило на 12 година због ратног злочина - убиства три цивила и покушају убиства једног на територији Санског Моста, у децембру 1992. године.
Апелациони суд је у одбраложењу одлуке о казни навео да је жалбом тужиоца основано указано да првостепени суд није дао адекватан значај утврђеној отежавајућој околности за Г. - да је учествовао у убиству три цивила и покушају убиства једног цивила, "као ни чињеници да је изразио појачану упорност и безобзирност које су нарочито изражене приликом лишавања живота М.Т. пред његовим сином - тада дететом".

Датум и исход пресуде у поновљеном поступку

/

Кривично дело

Pатни злочин против цивилног становништва из члана 142 став 1 КЗ СРЈ, у вези члана 22 КЗ СРЈ

Чињенични опис

Према оптужници, 5. децембра 1992. године оптужени М. Г. заједно са још четири припадника Војске Републике Српске, учествовао је у нападу на села Сасине и Томашица, општина Сански Мост (БиХ). Овом приликом је убијено шест цивила, а један је тешко рањен.
Г. је осуђен јер је заједно са рођаком М. Г., који још није доступан правосудним органима, из освете због убиства брата, убио шест и ранио једног цивила у местима Томашица и Сасина, у општини Сански Мост.

Процесне напомене

Тужилаштво за ратне злочине је преузело овај предмет од Кантоналног суда у Бихаћу.

Првостепено суђење у овом предмету иницијално је почело 12. јуна 2013. године. Након три одржана рочишта, суд је утврдио да је бранилац оптуженог избрисан из регистра адвоката пошто му је изречена дисциплинска мера, тако да више није имао право да заступа оптуженог пред судом. Уследио је дуг низ одложених рочишта, а суђење је почело изнова са новим браниоцем дана 23. фебруара 2015. године.

Локација