Skip to main content
Naziv predmeta

Ćuška, Ljubenić, Pavljan i Zahač

Broj predmeta

KTRZ 4/10

Broj žrtava

138

Broj optuženih lica

11

Rang optuženih

Srednji vojni rang (AA)
Niži vojni rang (svi ostali)

Datum podizanja otužnice

Faza postupka

Ponovljeno suđenje pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu ukinuta prvostepena presuda u celosti

Trajanje postupka od početka suđenja

U toku

Broj ispitanih svedoka

143

Datum i ishod prvostepene presude

AA, AO, AĆ: 20 godina
ALJJ: 15 godina
AŽ: 12 godina
AB: 10 godina
AP: 5 godina
AD, AĐ: 2 godine
AK, AL: oslobađajuće presude
AE, AĐ, ANJ: optužnice povučene

Kako je utvrđeno, interventni vod, često nazivan i „Šakali“, sastavljen od dobrovoljaca, bio je deo regularnih vojnih snaga. Presuda je bila do sada prva pred Odeljenjem za ratne zločine kojom su pripadnici Vojske Jugoslavije osuđeni za proterivanje i masovna ubistva kosovskih Albanaca.

Datum i ishod odluke Apelacionog suda

Odeljenje za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu ukinulo je svojim rešenjem prvostepenu presudu u predmetu Ćuška i naložilo ponovno suđenje.

Datum i ishod presude u ponovljenom postupku

/

Krivično delo

Kao saizvršioci, izvršili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 142 stav 1 u vezi ca čl. 22 KZJ

Činjenični opis

Prema optužnici, 14 nekadašnjih pripadnika 177. Vojnoteritorijalnog odreda Vojske Jugoslavije (poznatog pod imenom „Šakali”) tokom aprila i maja 1999. godine, učestvovali su u masakrima nad kosovskim Albancima učinjenim u selima Ćuška, Zahač, Pavljan i Ljubenić (Kosovo). Okrivljeni su učestvovali u ubistvima, vršili silovanja i uništavali i pustošili imovinu civila. Većina preživelih je napustila svoje domove i pobegla u Albaniju. Bivši vođa „Šakala” AM poznat i kao „...”, preminuo je u .... 2005. godine.

Procesne napomene

Ključni dokaz u predmetu je svedočenje dvojice bivših pripadnika „Šakala”. TRZ sprovelo je istragu u bliskoj saradnji sa Misijom vladavine prava Evropske unije na Kosovu (EULEKS).

Lokacija