Skip to main content

Usvojen Zahtev za zaštitu zakonitosti u predmetu "LOVAS"

Vrhovni kasacioni sud Republike Srbije je presudom Kzz RZ 1/21 od 06.07.2021. godine, usvojio Zahtev za zaštitu zakonitosti Republičkog javnog tužioca KTZ br.556/21 od 02.06.2021 godine, podnet protiv pravnosnažne presude Apelacionog suda u Beogradu, Odeljenje za ratne zločina Kž1-Po2 2/20 od 20.10.2020. godine i utvrdio da je pravnosnažnom presudom Apelacionog suda u Beogradu, Odeljenje za ratne zložine Kž1 Po2 2/20 od 20.11.godine, povređen zakon iz člana 450 stav 6 u vezi člana 236. stav 1. i 3. u vezi člana 239. stav 7 Zakonika o krivičnom postupku.

Naime, Republičko javno tužilaštvo prethodno je prihvatilo inicijativu Tužilaštva za ratne zločine i podnelo navedeni Zahtev za zaštitu zakonitosti.

Presudom Vrhovnog kasacionog suda utvrđeno je da je Apelacioni sud u Beogradu, Odeljenje za ratne zločine, održavajući pretres pred drugostepenim sudom,  bio dužan da primeni odredbe o tonskom snimanju i shodno tome o vođenju zapisnika na glavnom pretresu i sastavljanju transkripta, što sve predstavlja sastavni deo zapisnika o glavnom pretresu, a što Apelacioni sud u Beogradu, Odeljenje za ratne zločine nije učinio. Na taj način drugostepeni sud nije postupio u skladu sa obavezama propisanim u navedenim procesnim odredbama i time je povredio zakon.

Tako je inicijativa Tužilaštva za ratne zločine koja je prihvaćena od strane Republičkog javnog tužilaštva dobila svoju potvrdu u presudi Vrhovnog kasacionog suda, kojom je utvrđeno da je Apelacioni sud u Beogradu, Odeljenje za ratne zločine svojim propustom da tonski ne snima pretres pred drugostepenim sudom i ne sačinjava transkript o tome,povredio zakon.