Skip to main content
Naziv predmeta

Sotin

Broj predmeta

KTO 9/13

Broj žrtava

16

Broj optuženih lica

5 optuženih

Rang optuženih

Niži

Datum podizanja otužnice

Faza postupka

pravnosnažno okončan

Trajanje postupka od početka suđenja

2 godine 10 meseci

Broj ispitanih svedoka

15

Datum i ishod prvostepene presude

Okr. AA je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 9 godina, okr. AB osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. AV, AG i AD oslobođeni su optužbe.

Datum i ishod odluke Apelacionog suda

Potvrđena prvostepena presuda

Datum i ishod presude u ponovljenom postupku

Krivično delo

okrivljeni saradnik AA, radnjama opisanim u ovoj optužnici, pod tačkama 1. 2. i 3., okr. AB, radnjama opisanim pod tačkama 1. i 3., okr. AV i AG, radnjama opisanim pod tačkom 3., krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. KZJ, u saizvršilaštvu, u vezi člana 22. KZJ, a okr.AD, radnjama pod tačkom 3. krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl.142. st.1. KZJ, u pomaganju, u vezi člana 24. KZJ.

Činjenični opis

U optužnici se navodi da su okrivljeni, bivši pripadnici teritorijalne odbrane, lokalne policije u Sotinu i Jugoslovenske narodne armije (JNA), u periodu od oktobra do kraja decembra 1991. godine ubili 16 hrvatskih civila u Sotinu, blizu Vukovara (Hrvatska). Posmrtni ostaci 13 žrtava su pronađeni u masovnoj grobnici blizu Sotina u aprilu 2013. godine.

Procesne napomene

Optužnica u ovom predmetu je velikim delom zasnovana na iskazima okrivljenog saradnika koji je u julu 2013. godine zaključio sporazum o svedočenju sa tužilaštvom. Viši sud je prihvatio sporazum u celosti, uključujući i predloženu kaznu zatvora u trajanju od devet godina.

ŽDO iz Osijeka ustupilo je dokaze Tužilaštvu za ratne zločine. Tužilaštvo za ratne zločine i ŽDO iz Osijeka, na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu počinilaca krivičnih dela ratnog zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida, potpisanom između Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske i Tužioca za ratne zločine Republike Srbije, razmenjivali su podatke o zločinu počinjenom u Sotinu, te o preduzetim radnjama. Tom razmenom se došlo do podataka da su okrivljeni J.M, V.V. i B.K. (optužnica ŽDO iz Vukovara), u međuvremenu umrli.

TRZ je tokom sprovođenja istrage u predmetu „Sotin“ došlo do podataka o mestu gde se nalaze posmrtni ostaci hrvatskih civila ubijenih 1991. godine u naselju Sotin kod Vukovara. U saradnji sa Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, TRZ je zajedno sa komisijama za nestala lica Srbije i Hrvatske, na lokaciji u okolini Vukovara proverilo ovu informaciju i pronašlo posmrtne ostatke.

Lokacija