Skip to main content

UN misija na Kosovu (UNMIK) a

UNMIK

Tužilac za ratne zločine sastao se 11.novembra 2004. godine sa predstavnicima UNMIK-ovog pravosuđa na čelu sa Žan Kristijanom Kadijem, zamenikom specijalnog predstavnika generalnog sekretara za UNMIK, u čijoj nadležnosti je resor pravosuđa i policije i Tomasom Monaghanom, direktorom Odeljenja za pravdu UNMIK-a. Na sastanku je postignut dogovor o saslušanju svedoka koji se nalaze na teritoriji Kosova i Metohuje od strane predstavnika pravosudnih organa Republike Srbije kao i svedoka koji se nalaze na teritoriji Republike Srbije od strane predstavnika UNMIK-ovog pravosuđa.

Do sada je policija UNMIK-a pružala logističku podršku predstavnicima pravosuđa iz Srbije, tužiocu i istražnom sudiji kada su odlazili na Kosovo i kada su saslušavali svedoke albanske nacionalnosti.

Tužilaštvo UNMIK-a i ovo tužilaštvo zajednički rade na rasvetljavanju slučaja «Odsečene glave». U pitanju je ratni zločin koji je izvršen prema zarobljenim vojnicima VJ, koji su bili na odluženju vojnog roka 1999. godine, a koji su počinili pripadnici OVK, specijalnih jedinica «Crni orlovi» Izvršioci ovog zločina nalaze se na teritoriji Kosova i Metohije, dok se svi svedoci nalaze na području Srbije. Saradnja u ovom predmetu ogleda se u tome što istražni organi UNMIK-a zajedno sa zamenikom tužioca za ratne zločine obavljaju razgovore sa svedocima.